Ballettforestillingen Rapunzel

extend

VUSO har denne høsten gleden av å samarbeide med dansestudioet extend art of dance om oppsetning av ballettforestillingen Ranpunzel. Det blir en storslått forestilling med 300 dansere og musikere på scenen i Oseberg kulturhus, Tønsberg, 19.-20.november.

Historien om Rapunzel er hentet fra Brødrene Grimms eventyr, første gang utgitt i 1812. En kortversjon er gjengitt på Wikipedia:

Et fattig ektepar ønsker seg barn og bor rett ved en heks. Og når kvinnen endelig blir gravid får hun så fryktelig lyst på rapunsel (vårsalat) fra heksens hage. Mannen sniker seg inn og henter rapunsel til henne. Men andre natten blir han avslørt av heksen, og gjør en avtale om at hun kan få barnet hvis han får lov til å plukke rapunsel. Når kvinnen har født kommer heksen, tar barnet og gir henne navnet Rapunsel.

Jenta er svært vakker, og når hun er 12 år plasserer heksen henne i et høyt tårn, uten trapper eller dører. Når heksen skal klatre opp roper hun «Rapunsel! Rapunsel! Slipp håret ned herunder!», og klatrer opp jentas lange gyldne hår.

Omsider kommer en prins, og han hører Rapunsel synge. Han blir svært betatt, og prøver å komme inn i tårnet. Da dette ikke lar seg gjøre kommer han tilbake flere ganger, i håp om å få treffe henne. Da ser han en dag heksen klatre opp hennes hår, og når heksen har dratt gjør han det samme. Han snakker med Rapunsel og ber henne om å bli hans kone. Rapunsel blir først redd, men ser at han ønsker henne vel. Hun takker ja, og ber ham komme tilbake hver kveld etter at heksen har dratt, og ta med et silkenøste slik at hun kan lage seg en stige for å komme ut.

Heksen vet ikke noe, men en dag forsnakker Rapunsel seg og nevner prinsen. Heksen blir så sint at hun klipper av håret til Rapunsel og sender henne langt ut i en ørken. Når prinsen kommer og roper, fester heksen håret i vinduskroken og slipper det ned slik at prinsen kan klatre opp. Når han kommer opp og forstår hva som har skjedd, blir han så fortvilet at han kaster seg ut av tårnet. Han overlever, men stikker begge sine øye på tornebuskene.

I mange år vandrer han blind rundt i skogen, til en dag han kommer over ørkenen. Der treffer han Rapunsel, som i mellomtiden har født tvillinger, og hun kjenner ham igjen. De omfavner hverandre, og Rapunsels tårer helbreder hans øyne. Han tar henne og barna med tilbake til sitt kongerike, og de lever lykkelig til sine dagers ende.

Billetter vil snart bli lagt ut her. Velkommen på forestilling!